Användartips och nyheter i Microsoft Teams

/, Office 365/Användartips och nyheter i Microsoft Teams

Användartips och nyheter i Microsoft Teams

Våren 2020 har satt allas vår förmåga att arbeta digitalt på prov. Många har blivit mästare på digitala möten. Många har ”tvingats” in i funktioner som de tidigare inte kände till, på gott och ont. Här är nyheter i Microsoft Teams och andra tips som kan underlätta ditt arbete.

Vanligtvis är en artikel om nya funktioner bara intressant för de mest vana användarna medan gemene man knappt hinner sätta sig in i grundfunktionaliteten.

Nu när så många arbetar på distans är dock läget annorlunda. Fler är mottagliga för smarta sätt att använda Microsoft Teams och Microsofts många uppdateringar kommer fler till nytta.

Här är några av de senaste uppdateringarna där vissa redan finns på plats och andra kommer inom de närmaste månaderna. Vi tar också med några funktioner som funnits en tid men som inte alla känner till.

Kolla om någon av dessa kan vara användbara för dig. Kanske är det rent av något du letat efter.

Smarta mötesfunktioner

Här är funktionalitet som bidrar till bättre möten:

Brusreducering i realtid

Brusreducering hjälper dig att minimera störande bakgrundsljud så att ni bättre kan höra vad som sägs i diskussionerna.

Blurra bakgrund

Du kan sudda ut bakgrunden om du sitter i en stökig miljö för att inte distrahera mötesdeltagarna och så att du hamnar i fokus. Klicka på symbolen av en person mot streckad bakgrund.

Räck-upp-handen-funktion

När ni sitter på olika platser är det lätt hänt att flera börjar prata samtidigt och då kan det vara svårt att komma in i diskussionen. Med räck-upp-handen-funktionen kan alla visa att de har något att säga. Klicka på handsymbolen i navigationsmenyn (längst ner i mitten av skärmen).

Hårdvara för smarta mötesrum

Microsoft utökar också ekosystemet med olika enheter certifierade för Teams. Yealink VC210 är den första samarbetsprodukten, för smarta mötesrum, certifierad för Teams. Den sammanför högtalare, mikrofoner, kamera och Teams-appen och skapar en bättre mötesupplevelse. Den är dessutom är enkel att installera och hantera.

Vill du ha tips för effektiva digitala möten med Teams och se hur mötesrumsutrustningen fungerar? Anmäl dig till vårt webbinarium: Smarta digitala möten

Bättre chatt

Här är några funktioner som kommer att förbättra chattmöjligheterna.

Hoppa mellan konversationer

Du kan flytta ut en viss chatt till ett separat fönster. På så sätt får du bättre överblick och kan enklare hoppa mellan olika pågående konversationer.

Stöd för offline och låg bandbredd

Du kan skapa och läsa meddelanden, se kanaler, kalendern och nyligen besökta chattar offline. Du kan också skicka chattmeddelanden även när du har dålig uppkoppling. Om uppkopplingen är alltför låg aviserar Teams och sparar meddelandet till dess att det kan skickas.

Sök för att hitta information snabbare

Sökrutan (högst upp i mitten) är visserligen inte ny men användbar på olika sätt.

Sök för att hitta information

Efter ett tag kan det bli svårt att hitta information bland en stor mängd konversationer i ett team. Skriv in ett ord eller en person i sökfältet och du får fram ett urval av konversationer där ordet eller personen är med.

Kortkommandon som hjälper

Du kan också använda sökrutan för snabbkommandon. Skriv / följt av ett kommando. Till exempel:

  • /dnd – Teams sätter din status till Stör ej
  • /filer – visar dina senaste filer
  • /hjälp – ger hjälp om Teams

Börja helt enkelt med att skriva /. Då ser du en lista med tillgängliga kortkommandon.

Teams i mobilen

Även mobilappen för Teams har sett en enorm ökning den senaste tiden. Här är ett par uppskattade funktioner i Teamsappen:

Dela innehåll från din mobiltelefon

Med Teams i mobilen kan du presentera PowerPoint-bilder, video och foton. Du kan till och med dela din telefonskärm för att visa exakt vad du ser på din telefon för någon annan. Då kan du enkelt presentera innehåll i ett möte även om du inte sitter vid datorn.

Överför ett konferenssamtal från din dator till din telefon

Du kan överföra ett konferenssamtal från din PC till din mobil (eller vice versa) utan att avbryta mötet. Något som är användbart om ett viktigt möte drar över tiden och du behöver skynda vidare.

Här hittar du fler bra funktioner i Teams mobilapp.

Teams som hjälp för olika yrkesgrupper

Enhet för att kunna arbeta ”hands free”

Microsoft introducerar en integration mellan Teams och Realwear HMT. Det innebär att personer som behöver arbeta ”hands free” i industriella miljöer kan kommunicera trådlöst med en expert på distans – både i samtal och video, genom en huvudmonterad enhet på sin hjälm.

Stöd för schema och skift

Teamsappen Skift underlättar för arbetslag inom exempelvis sjukvården och för andra som behöver hantera scheman och skift. Schemaläggning, filtrering för att se sitt eget schema, byte av skift och chatt med andra teammedlemmar är några av funktionerna.

Teamstelefoni för småföretag

Sist men inte minst nyheten att företag av alla storlekar nu kan koppla sin telefoni till Microsoft Teams. Den 1 april blev Teamstelefoni en möjlighet även för små och mellanstora företag med Business-licens i Office 365 (tidigare fanns det bara för E-licenserna).

I korthet innebär Teamstelefoni att du använder Teams för att ringa och ta emot, inte bara interna samtal, utan även externa. Du väljer också om du vill ringa/svara med din dator eller med din mobiltelefon.

Vill du se hur Teamstelefoni fungerar? Anmäl dig till vårt webbinarium: Teamstelefoni för företag

By |2020-06-29T15:32:57+00:00april 29th, 2020|Microsoft Teams, Office 365|0 Comments

Om skribenten: